Rooster danslessen


Klik op de les die je wilt volgen en schrijf je in of meld je aan voor een proefles.

Lessen met een * starten bij 5 aanmeldingen. Maandag


Dans voor 55+

10:30 - 11:30


Ballet 10+

17:00 - 18:00


Modern/Jazz volw.

19:15 - 20:30


Body Awareness volw.

20:30 - 21:30


Dinsdag


Dansmix 6+

16:00 - 17:00


Moderne dans 8+

17:00 - 18:00


Klassiek ballet volw. 

19:15 - 20:30


Dance workout volw.

20:30 - 21:30


Woensdag


Peuterdans 2+

16:00 - 16:45


Kleuterdans 4+ 

16:45 - 17:30


Jazz/Tap 8+

17:30 -19:00


Donderdag


Boysclass 6+

16:30 - 17:30


Modern/Jazz 12+

18:30 - 19:30


Tapdans volw. beg.

19:30 - 20:30


Tapdans volw. int.

20:30 - 21:30 *


Vrijdag


Peuterdans 2+ 

10:30 - 11:15


Kleuterdans 4+

16:00 - 16:45


Préballet 6+

17:00 - 18:00


Préballet 10+

18:00 - 19:00 *
Omschrijving lessen


Volwassenen


Ballet 
Er wordt in de les gewerkt aan (dans)houding, coördinatie, techniek, muzikaliteit, het uitdraaien van benen en voeten, kracht en lenigheid en uithoudingsvermogen. Ballet heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot een techniek die voorkomt in bijna alle andere academische dansstijlen. Het is dan ook een goede basis voor de allround danser. Tijdens de les worden oefeningen gedaan aan de barre, het midden en door de zaal. 
 thema. Je leert de basis van ballet. Het richt zich op de vorm van de dans, de uitvoering, muzikaliteit, krachtopbouw van het lichaam maar ook ruimtegebruik en doorzettingsvermogen. Daarnaast werk je aan verfijning van de techniek, expressie en uitstraling van de danser(es).

Modern/Jazz Dans 

Moderne dans is een expressieve dansstijl die uitgaat van natuurlijke bewegingen zoals springen, draaien, rollen en zwaaien. In deze les leer je de vaardigheden van de moderne danstechniek; spanning/ontspanning, balans / uit balans, verschillen in dynamiek, gebruik van verschillende lagen in de ruimte, muzikaliteit, adem en zwaartekracht. Jazzdans is dynamisch, grounded en verbonden met de muziek. Groove, pulse, syncope, ritme, dynamiek en improvisatie zijn kernwoorden jazzdans. Techniektraining, danscombinaties en improvisaties komen in deze les voorbij. Bewegingen uit verschillende stijlen worden in de les verwerkt, en samen met jou eigen unieke creatieve bewegingstaal vormt dit de basis van de les. Je ontwikkelt lichaamsbewustzijn, coördinatie, muzikaliteit, kracht, expressie en dansgevoel. 

 Tapdans

Tapdans is een vorm van dans waarbij je ritmische klanken maakt met je voeten. Je draagt schoenen waarbij er aan de onderkant van je zool twee metalen plaatjes zijn gevestigd. Bij je de bal van je voet en bij je hiel. Door met je voeten tegen de grond of elkaar aan te tikken produceer je klanken. In de les draait het om muzikaliteit en dansplezier en leren we de over de geschiedenis en verdiepen we ons in de techniek. We starten de les met een warming-up, dan volgen er technische en ritmische oefeningen en we eindigen met een combinatie. Muziek die gebruikt wordt zal een mix zijn van hedendaagse- en jazzmuziek.

Dans voor 55+

De cursus ouderendans is gericht op het onderhouden en verbeteren van de gezondheid en fysieke mogelijkheden. Doormiddel van dans werk je aan kracht, souplesse, een goede houding, coördinatie en conditie. De basis voor de cursus ligt bij het dansplezier. Door te focussen op wat nog wél kan werk je vanuit een positieve basis die inspirerende en vernieuwende inzichten kan geven. Danservaring is welkom maar niet vereist. Er wordt gewerkt in de lessen aan jouw persoonlijke niveau. 

Body Awareness

Body Awareness is een manier van lichaamscontrole waarbij het beste van verschillende methodes wordt gebruikt. Elementen uit de eeuwenoude yoga, maar ook jongere methodes zoals pilates en butoh worden gecombineerd tot een les waarin lichaam en geest tot rust komen en tegelijkertijd energie vrijkomt. Er wordt bewust gekeken naar wat er gebeurt met het lichaam en de geest, in de oefeningen, maar ook erna. Hier reflecteren wij op in de les. Zo word je je bewust van onnodig ruis of oude gewoontes. We werken met ademhalingsoefeningen, waardoor we meer geconcentreerd te werk kunnen gaan. Door de oefeningen vaker te herhalen bereik je in het dagelijkse leven een beter evenwicht tussen lichaam en geest. In de les leer je je eigen lichaam en geest beter kennen. Door de lessen te volgen worden je gewrichten soepeler, worden de de spieren versterkt en werk je aan je lichamelijke coördinatie. Body Awareness is een start, bewustwording van lichaam en geest.
Kinderen/jongeren


Boysclass (6+)

De jongens zullen tijdens de danslessen in aanraking komen met hedendaagse danstechnieken waaronder floorwork, release the beast (een floorwerktechniek perfect voor energieke jongens), lizard beats (onderzoek naar ritmische voordigheden vertaald naar het lichaam), tricks, handstands en improvisatie. Deze les zal worden gegeven door stagiair Matthew Decuyper.

Dansmix (6+)

Dansmix is een dansles die afwisselt tussen drie dansstijlen; ballet, jazz en moderne dans. Doordat we in deze les gebruik maken van drie dansstijlen maakt het kind kennis met belangrijke dansstijlen binnen de danswereld. Door het brede dansaanbod kunnen de kinderen later duidelijker en bewuster voor een specifieke dansstijl kiezen. Naast het leren van de danstechnieken wordt er in de les aandacht besteedt aan presentatie, spel, eigenheid en creativiteit. Naast dansplezier werken we op deze manier ook aan zelfvertrouwen. Het niveau wordt in de les aangepast aan de leeftijd en de mogelijkheden van de leerlingen.


Jazz/Tap (8+)

Bij Jazz/tap werken wij 45 minuten van de les op onze tapschoenen en 45 minutene zonder. Een bijzondere les van 90 minuten. Er wordt gewerkt aan de basistechnieken van jazzdans & tapdans. Swing, kracht,  dynamiek, ritme, coördinatie en isolatie zijn kenmerkend voor deze les. In de Jazz/tap les wordt er geëxperimenteerd mét en zonder tapschoenen en breiden zo ons bewegingsvocabulaire uit. Daarnaast wordt er in de les gewerkt aan presentatie, improvisatie en creativiteit. Alles wordt stap voor stap opgebouwd en aangepast aan de leeftijd en de mogelijkheden van de leerlingen. 

Modern/Jazz (12+)

In de jazzles vormt muziek de basis voor het bewegingsmateriaal. Het is dynamisch, grounded en onlosmakelijk verbonden met de muziek. Groove, pulse, syncope, ritme, dynamiek en improvisatie zijn kernwoorden van zowel jazzmuziek als jazzdans. In de les zoeken wij, net als muzikanten dat doen, verbinding met het instrument, je lichaam, en met elkaar. In de les doen we na de warming-up, technische oefeningen, beweging door de zaal en de les eindigt met een combinatie. In de les werken we aan het trainen van kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit, muzikaliteit, expressie en het nemen van risico's. 


Peuterdans/kleuterdans/ouder-kinddans (2-6 jr)

In de peuter/kleuterdansles kunnen kinderen vanaf 2 jaar terecht. Op een fantasierijke en speelse manier leren ze de danswereld kennen. Spelenderwijs wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van maat- en ritmegevoel. Dit gebeurt doormiddel van geleide improvisatie oefeningen. Door spelenderwijs te leren dansen ontwikkelen kinderen om vrij te bewegen. Al improviserend ontdekken de kinderen hun eigen expressiemogelijkheden. Het niveau wordt in de les aangepast aan de leeftijd en de mogelijkheden van de leerlingen. Vanaf ongeveer 6 jaar kunnen kinderen doorstromen naar préballet, jazz of dansmix. Vanuit onze visie leren de kinderen hierdoor de basis van dans, waarna ze kunnen doorstromen naar de stijl van hun keuze.

Deze les kan ook worden gedaan mét ouder in de ouder/kindles. 

Préballet (6+) /  Ballet 10+ / Ballet 12+

Hoewel kinderen vooral opgroeien met top 40, is klassiek ballet voor iedere danser de ideale basis van waaruit het kind zich kan ontwikkelen. De klassieke oefeningen vormen in deze les de basis voor andere dansvormen. Er wordt in de les gewerkt aan (dans)houding, coördinatie, techniek, muzikaliteit, het uitdraaien van benen en voeten, kracht en lenigheid en uithoudingsvermogen. Tijdens de les worden er oefeningen gedaan aan de barre, in het midden en door de zaal. De basisoefeningen komen in de kinderballetlessen op een gevarieerde manier elke week terug, waardoor de leerlingen de techniek onder de knie krijgen zonder dat het verveelt. Door middel van ballettraining krijgen de kinderen een ideale dansbasis. Naast het leren van de danstechniek wordt er ook aandacht besteedt aan eigenheid en dansplezier. Het niveau wordt aangepast aan de leeftijd en de mogelijkheden van de leerlingen.